1000+
customers

50+ countries
across the world

Outsourcing leader
since 2008

Technology-driven
services

Stringent
quality processes

The Challenges Today’s CPA Firms Face and How to Overcome Them?

Last updated: 19 Nov, 2019 By | 6 Minutes Read

CPA firms are going through a tremendous shift these days. Numerous reports have stated the drastic changes that the accounting profession is facing. They are struggling hard to survive in a hostile environment where the taxation process is constantly changing and recruiting and retaining the process of staff is ever-evolving.

Even the impact of technology seems to be adding more fuel to woes than providing aid. Competition has always been a motivation and an opportunity to prove one’s dominance. Other challenges like losing experienced employees, remaining cost-effective in the competitive industry and fulfilling client’s demand has become a real concern for existing and new CPA firms.

“Problems are not stop signs, they are guidelines.” – Robert H. Shuller

Challenges today’s CPA firms face and their solutions: 

1. Fighting in the ever-growing competitive environment

Addition of new players means new rules and regulation which is healthy for evolution and necessary for adapting with time. But with the uncontrolled and unchecked arrival of new competitors it is becoming hard for both; established and new CPA firms to survive in an aggressive market. It is becoming a very challenging situation for both to adjust rapidly with changing rules and regulations.

Solution: Staying ahead is the solution for surviving the competition. Stay in touch with your surroundings, new developments that are taking place, keep your accounting software updated and adapt quickly.

2. Staying updated with technology

The technology was designed to be a useful tool. New inventions are taking place at an astronomical rate and are adding more woes and concern for the firms. The firms are struggling hard to keep up with the latest technology, and it is becoming perhaps their biggest challenge.

Constantly evolving software programs require quick adaptation which is an expensive process. However, technology can do wonders for your business if successfully utilized.

Solution: Dedicate some time in finding suitable accounting software for your company. CPA firms can also outsource their accounting tasks to the outsourcing firm. Outsourcing your work will save a lot of time, money and also give access to accounting software experts.

3. Retiring employees

All businesses are affected by losing their highly skilled and experienced employees to retirement.  Their vacancy creates a void which if not filled quickly can hinder a company’s performance.

Solution: Retirements are unavoidable and you cannot stop them. But you can mitigate its after-effects by managing your recruitment wisely. Keep track of your employees’ retirement and start recruiting before any position goes vacant.

But it cost a lot of time and money to train an employee. Another solution to this problem is outsourcing accounting services for CPA firms. In this way, you can get access to experts in quick time without any hassle.

4. Pressure to remain cost-effective

One of the major problems that CPA firms face is that of price reduction. Staying updated with the latest technology is expensive, and it can be challenging to remain cost-effective while adopting new technology and software programs.

Also, increased competition forces a firm to embrace new methods to drive revenue like investing in digital marketing, recruiting new employees to increase the workforce which can be expensive.

To compensate this, companies raise the price of their services. But new accounting firms are always rising up and as soon as the competition rises up both, the already established and new CPA firms are forced to lower their costs to attract customers.

Solution: Being cost-effective means striking the right balance between cost and the result. The best way to remain productive in relation to cost is by using a budget.

business budget will act as a blueprint and will guide you with your expenses and will prevent any unnecessary spending. A budget can work wonder in making your business a hit by increasing your cost-effectiveness.

5. Meeting clients’ expectations

Earlier accounting firms were viewed as a service provider, but now clients are expecting a lot more from them. Clients expect to receive valuable suggestions, stellar assistance, and strong customer support service. They want their problems to be resolved and their business to be flourishing.

Solution: To surmount this challenge, you should know your clients’ needs and expectations. You can guarantee a successful relation only when you satisfy your customers’ demands. Stay in touch with your customers; ask them about their needs and suggestions. Provide them with a toll-free number and make sure that you contact them regularly.

6. Standing out and making a difference

There are numerous CPA firms out there in the market. And each one is distinct from others in some manner. Each firm has enthusiastically devoted years of hard work in making their business an exception and unique experience.

But being unique is not an easy chore anymore. It has become very difficult for new firms to make an impact in a marketplace that is already flooded with unique and exceptional firms.

Solution: To make any business stand out from the rest it has to perform like the best. This means you have to work consistently in making the business hit among your community.

7. Add high-value services beyond tax and audit

A firm needs ideal clients for its growth. Acquiring an ideal client is a big challenge for any CPA firm, whether it is big or small. Too many potential clients put pressure on a firm by asking for discounts and by undervaluing services a firm provides. But an ideal client appreciates and knows the worth of the services that he is being offered and helps the firm in growth.

Solution: Adding high-value services beyond tax and audit will help your firm in growth. Nowadays much of the work is done by AI. Allowing AI to handle your client profile process will assist you in identifying ideal clients. This way you can pay more attention to that particular client and help your firm in growth. If you are not planning to add high-value services beyond tax and audit then you need to add one.

8. Not enough time

CPA firms are customer-driven, and so they are time-bounded. They have a limited amount of time to deliver services to their clients. Having a deadline has its own merits and demerits. A deadline allows you to distribute your time evenly. This increases efficiency and saves a lot of time.

However, a very limited deadline forces a firm to deliver results in a small amount of time which can degrade the quality of your work and can lead to poor performance.

Solution:  You can increase your firms’ time efficiency by hiring new employees or by taking the help of outsourcing services. You can also hire an experienced bookkeeping service provider to look after your accounts. Taking the assistance of professionals will escalation your time efficiency and will assist you in saving money.

These are a few methods that will help you in getting familiar with the challenges that a CPA firm faces in today’s world. Understanding them will assist you in resolving issues that you might face while running a CPA firm. These advices will direct you in taking your business to new heights.

Are you facing similar challenges while operating your CPA firm? If yes, you need not worry at all as the expert team of Cogneesol is there to assist you. Get in touch with us today! or post your query at info@cogneesol.com

If you liked this post, you may also be interested in…

Why CPA Firms Are Increasingly Outsourcing Tax Preparation?

Latest Blogs

How Insurance Backoffice Providers Help Insurers Bridge Talent Gap
Read More
blog-img

Biggest Legal Profession Challenges in 2022

Read More
blog-img

10 Money-Wasting Business Accounting Mistakes You Must Avoid

Read More
blog-img

Real Estate Accounting – Common Mistakes to Avoid

Read More
blog-img

How Outsourcing Can Upgrade your Insurance Business Virtues?

Read More
blog-img

Insurance BPO: The New Imperative for Insurance Companies

Read More